U Društvenom centru Valpovo završio ciklus kreativnih radionica
19. svibnja, 2022

U Društvenom je centru Valpovo završio ciklus kreativnih radionica pod vodstvom vanjskog stručnjaka, Tomislava Moraveka. Radionice su održane kroz šest modula: radionice izrade majica i drugih promidžbenih materijala, radionice fotografije, DJ radionice, radionice izrade didaktičkog materijala za djecu, radionice izrade predmeta od recikliranog materijala te radionice crtanja grafita. 

Kroz radionice izrade majica i drugih promidžbenih materijala, sudionici imali priliku naučiti kako nastaje otisak na majici, nešto više o tehnici sitotiska te su sami otisnuli svoju majicu. Također su se upoznali s procesom nastajanja naljepnica za tiskanje na šalice te su sami dizajnirali šalice i odradili proces tiskanja. 

Na radionicama izrade didaktičkog materijala za djecu sudionici su saznali što su točno didaktičke igračke i koja je njihova namjena. Imali su i prilike izrađivali didaktičke igračke koje djeci pomažu u razvoju raznih sposobnosti kao što su razvoj motorike i govora, razvoj vizualne percepcije koncentracije i pažnje, razvoj logičkog razmišljanja i zaključivanja te razvoj aktivnog slušanja. 

Tijekom radionica izrade predmeta od recikliranog materijala sudionici su imali priliku kreativno se izraziti te napraviti razne predmete od materijala koji su odbačeni te im ponovno udahnuti život i prenamijeniti ih u predmete za svakodnevnu upotrebu. 

Kroz DJ radionice sudionici su se upoznali s osnovama DJ-inga, spajanjem DJ opreme, radom na DJ opremi te ostalim stvarima vezanim za DJ-ing, dok je najviše oduševljenja među sudionicima izazvala mogućnost puštanja i reproduciranja vlastite glazbe. 

Na radionicama fotografije polaznici su se upoznali s poviješću fotografije, s foto opremom i njezinim dijelovima te kadriranjem. Kroz dokumentarni su se film upoznali i s radom britanskog fotografa Platona, poznatog po portretima svjetskih vođa i slavnih osoba te su svaku radionicu završili vježbanjem fotografiranja jedni drugih. 

Radionice crtanja grafita sudionike su naučile o povijesti ulične umjetnosti, o opremi i materijalima potrebnima za izradu grafita te gdje je dopušteno crtati grafite. Sudionici su proučavali i najpoznatija grafiti djela iz prošlosti kao i suvremene grafite. Vježbali su crtanje skica te su zajedničkim snagama nacrtali dva grafita. 

Kreativne su radionice Društvenog centra Valpovo stvorile zanimljivo i interdisciplinarno okruženje, koje je polaznicima, ali i njihovim voditeljima dalo motivaciju za daljnje bavljenje kulturnim i umjetničkim radom u lokalnoj zajednici. 

 

Projekt Društveni centar Valpovo provodi Karašicka Republika u suradnji s partnerima: Udruga “MI”, udruga “Revolucija”, Društvo Naša djeca Grada Valpova i Grad Valpovo. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske i Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. uz intenzitet potpore iz Europskog socijalnog fonda 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske od 15%. Za provedbu projekta u razdoblje od 29.05.2020. do 29.05.2022. odobreno je 1.854.987,23 kuna bespovratnih sredstava. 

Tekst je napisala Sanja Perak.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda

Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Karašicke Republike i ne održavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Izradu internet stranice sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Skip to content